Zaman zaman baş dönmesi şikayeti ile doktora gittiğiniz oldu mu? Soluğu doktorun odasında aldığınızda belki de gözle görülür herhangi bir neden saptanamaz. Ortada bir neden yokken devam eden şiddetli baş dönmesi ve beraberinde yaşanan baş ağrısı, size zorlu saatler yaşatabilir. Biraz dinlensem geçer dediğiniz bu stresli durum uzun süre devam ediyorsa, üzerine düşmeniz gereken bazı konular var demektir.
Vertigo Nedir?
En bilinen tanımı ile vertigo, baş dönmesi rahatsızlığıdır. Bazı durumlarda tek başına hastalık olabilirken; bazı kişilerde bir başka hastalığın belirtisi de olabilir. İç kulak ve beyin sisteminin hasar görmesi ile meydana gelen bir hastalıktır. Kişi vertigo atağı yaşadığında uzun süre bir baş dönmesi ve ağrısı yaşar. Kısa süreli fakat sık sık yaşanan vertigo da yaşam kalitesini etkilemektedir. Vertigo tanısı yapılması için fiziksel kontrole ilave olarak sinir sistemi ile ilgili testler de istenir. Tek bir muayene ile teşhis yapılacak bir hastalık değildir. Vertigo sadece bir baş dönmesi hastalığı değildir. Baş dönmesinden sonra çevrede bulunan eşyaların ve cisimlerin de döndüğünü hissetme durumudur. Vertigonun 2 farklı türü bulunur. Bu vertigo çeşitleri her insanda farklı şekilde yaşanır.
Periferik Vertigo: İç kulak ve vestibüler sinirlerde yaşanan hasardan meydana gelir.
Merkezi Vertigo: Beyincik ile başlayan sorunların neden olduğu vertigodur.
Vertigonun kişide oluşturduğu etkileri hafifletmek için bitkisel tedavi yöntemlerine başvurabilirsiniz. Bunun için eğer vertigonuzun olduğundan eminseniz listemizdeki bitkileri evinizde bulundurabilirsiniz.
Zencefil

- Zencefil, vertigo ile oluşan baş ağrısı ve dönmesini ve hafifleten bir bitkidir.
- Taze zencefili kaynatarak ya da hazır zencefil çayı alarak gün içinde içebilirsiniz.
- Böylece gün içinde ağrı ve dönmeden bir süre uzak kalmış olursunuz.
Badem

- Badem, tansiyonu dengeleyen ağrı kesen bir kuru yemiştir.
- Vertigo döneminde badem tozu ile hazırlanan sıcak suyu içip baş dönmesini dindirebilirsiniz.
Elma Sirkesi

- Elma sirkesi ağrı kesici özelliği ile her hastalığa karşı etkili olmaktadır.
- Vertigonun meydana getirdiği baş dönmesini ve ağrısını bir kaşık elma sirkesi ile giderebilirsiniz.
- Baş dönmesi yaşanan anlarda 2 kaşık bal ve 1 kaşık sirkeyi karıştırıp için. Bu macun dönme hissini sakinleştirecektir.
Kereviz Suyu

Kereviz suyu baş dönmesini ortadan kaldıracak bir şifa olarak karşınızda. 1 adet kerevizi robottan geçirip suyunu süzün. Dilerseniz üzerine bir miktar su ekleyin ve bu suyu için. Kereviz suyu hem genel sağlık durumunuzu iyileştirecektir hem de baş dönmesinden sizi uzun bir süre uzak tutacaktır.
Bektaşi Üzümü

Yapılan araştırmalara göre Bektaşi üzümü, baş dönmesine çare oluyor. Vertigonun yaşattığı şiddetli baş dönmesini de Bektaşi üzümü ile iyileştirebilirsiniz. Bektaşi üzümü tohumunu aktardan alarak evinizin bir köşesinde muhafaza edin. Baş dönmesi olduğu anlarda 1 bardak sıcak suyun içine 1 çay kaşığı Bektaşi üzümü tohumu ekleyin ve bir süre dinlendirin. Sonra süzerek bu suyu içebilirsiniz.
Vertigo Olanlar Ne Yemeli – Ne Yememeli?
Vertigo hastaları beslenmelerine dikkat ettikleri takdirde iyileşmeleri daha hızlanır. Bu durumda hastalar beslenme düzeninde değişimler yapabilir. Sağlıksız beslenme vertigoyu tetikleyecektir. Bu nedenle düzenli ve sağlıklı beslenme önerilir. Vertigo olanlara önerilen besinler şunlardır:
Önerilen Besinler
- Et ve balık
- Her sabah yumurta
- Badem
- Ceviz
- Süt
- Fıstık
- Fındık
- Yoğurt
- Ayran
- Bol su
Vertigo Olanlar Ne Yememeli?
- Tuzlu yiyecekler Çay
- Kahve
- Çay
- Dondurulmuş hazır gıdalar
- Yemeklere ilave tuz

Vertigo Belirtileri, Nasıl Anlaşılır?
Hemen hemen herkesin belirli bir süre baş dönme problemi olur. Vertigo bu tarz baş dönmelerinden daha değişik belirtiler ile kendini duyurur. Vertigo hastalarının yaşadığı vertigo belirtisi listemizde yer alıyor. Eğer sizde de bu belirtileri varsa, vakit kaybetmeden doktora gitmelisini
- Şiddetli ve uzun süreli baş dönmesi
- Kusma ve halsizlik
- Konuşmada zorluk çekme
- Yürürken düşme korkusu
- Çift görme ve görme bozukluğu
- El ve kollarda kontrolsüzlük
- Bedenin uyuşması ve karıncalanması
- Gerginlik ve baş ağrısı
- Nesnelerin hareket ettiğini hissetmek
Ayrıca evinizde kendiniz vertigo testi yapabilirsiniz:
Odanın içinde kendi etrafınızda, 3 tur dönün ve dik durmaya çalışın. Durduğunuzda çevrenizdeki cisimler dönüyor gibi hissediyorsanız, vertigo ihtimaliniz çok yüksek demektir. Oturduğunuz yerden de bu testi yapabilirsiniz. Başınızı öne eğin ve başınızı daire çizer gibi döndürün. Eşyaların hareket ettiğini görüyor gibi oluyorsanız, iç kulak organlarınızda bir sorun olabilir ve denge problemlerinden dolayı vertigo yaşayabilirsiniz.

Vertigo Neden Olur, Ne Tetikler?
İç kulakta yer alan denge organları, vücudumuzun dengesini sağlama konusunda önemli bir yere sahiptir. Bu organlar sayesinde dik durup kontrollü hareket edebiliyoruz. Denge organları, işitme organlarımızın çok yakınında yer alır. Her iki kulağın çevresinde labirent adı verilen bir yapı yer alır. İşte bu organların herhangi bir dokusunda yaşanan hasar, vertigoyu meydana getirir. Denge organları, sağlaması gereken dengeyi kuramadığında kişide baş dönmesi şiddetli şekilde yaşanır ve yaşam kalitesini etkiler.
- Kulağın içinde yer alan kristaller yerinden oynamış ise vertigo hastalığı yaşanır.
- İç kulakta olması gereken sıvının miktarı da bu hastalığa neden olabilir.
- Eğer iç kulak sıvısı olması gerekenden daha fazla şekilde salgılandıysa kişi bu durumu yaşar.
- Bireyin dış faktörlerden virüs alması da denge merkezini sarsabilir. Bu durumun sonucunda da vertigo kendini göstermeye başlar.
- Yemeklerine fazladan tuz ekleyen kişilerin vertigo riski daha yüksektir.
- Eğer günlük su ihtiyacınızı almıyorsanız ve çok az su içiyorsanız, vücudun dengesi bozulacağı için vertigoyu bedeninize çağırabilirsiniz.
- Susuz kalan kişilerin bu hastalığa eğilimi daha yüksektir.
- Her hastalığı tetikleyen alkol ve sigara alışkanlığı, vertigonun da nedenleri arasındadır.