Ana sayfa Sağlık Kabak Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?

Kabak Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?

4072
0
temizlenmemiş kabağın içi ile beraber kabak çekirdeği

Ayçekirdeği kadar yoğun olmasa da kabak çekirdeği birçok kişi tarafından sevilerek tüketilir. Aslında kabak çekirdeğinin faydaları oldukça fazladır. Kansere karşı koruma sağlaması, sperm kalitesini arttırması , böbrekleri koruması kabak çekirdeğinin faydaları arasındadır. Üstelik belirli bir ölçüde tüketildiğinde kilo aldırmak yerine kilo vermeyi sağlar.

Kabak Çekirdeği Faydaları Nelerdir?

Kabak çekirdeği tohumları kavrularak yenmesinin  yanı sıra, Kabak çekirdeği yağı olarak da kullanılabilir. Kabak çekirdeği yağının faydaları da oldukça fazladır. İşte kabak çekirdeğinin faydalarından bazıları;

soyulmuş ve soyulmamış kabak çekirdekleri saçılmış halde
  • Birçok vitamin ve mineral madde içerir. Manganez, magnezyum, çinko gibi minerallerin yanı sıra E vitamini, K vitamini, B2 vitamini gibi vitamin türlerini de ihtiva eder.
  • İyi bir antioksidan kaynağıdır. Karotenoidler ve antioksidan maddeler bulundurur. Antioksidanlar hücreleri zararlı serbest radikallere karşı korur ve iltihaplanmayı azaltır, Bunun sonucunda da vücudu hastalıklara karşı savunur.
  • Birçok kanser türüne karşı koruma sağlar. 
  • Kemikleri korur. Kabak çekirdeğinin İçeriğindeki çinko kemik erimesine karşı etkilidir.  
  • Prostat ve mesane sağlığını olumlu yönde etkiler. İdrara çıkma ve Prostat bezi büyümesi ile ilgili sorunlara karşı yarar sağladığı belirtildi. Sonuç olarak kabak çekirdeği  iyi huylu prostat büyümesi ve aşırı aktif mesane belirtilerini azaltabilir.
  • Doğal bir magnezyum kaynağıdır. Magnezyum hastalıklara yakalanmamak ve bazı rahatsızlıkların önlenmesi için önemlidir. Magnezyum, kalp hastalıkları  riskini azaltır, tansiyonu düzenler, kan şekeri seviyelerini düzenler, kemiklerin korunması ive sağlıklı kemik oluşumu için önemli bir mineraldir.
  • Kalp sağlığını korur. Kabak çekirdeği çinko, magnezyum ve yağ asitleri kaynağıdır. Kabak çekirdeği, kalbin sağlıklı olarak kalmasını sağlayacak iyi bir antioksidandır.
Temizlenmiş ve oyulmuş bal kabağı içerisindeki çekirdeklerin fotoğrafı
  • Yapılan araştırmalara göre, kolesterol seviyelerini ve yüksek tansiyonu dengeler. Kolesterol ve yüksek tansiyon kalp hastalıklarını tetikleyen önemli unsurlar arasındadır. Bu nedenle, kabak çekirdeğinin tüketilmesi kolesterolü dengeleyerek, kan basıncını düşürerek kalbi korur.
  • Mükemmel bir lif kaynağıdır. Bu nedenle diyet listelerinde de kullanılabilir. Lif içeriği yüksek yiyecekler tüketildiğinde, kalp hastalığı,şeker hastalığı, obezite gibi rahatsızlıklara yakalanma oranı düşer.
  • Sperm kalitesini arttırır. Düşük çinko düzeyi erkeklerde sperm kalitesini düşürür. Kabak çekirdeği iyi bir çinko kaynağıdır. Bu sebeple erkeklerdeki sperm kalitesinin artmasına yardımcı olur. Ayrıca antioksidan maddelerle birlikte tüketildiğinde testesteron seviyelerini de olumlu etkiler. Bunun sonucunda erkeklerde üreme işlevleri olumlu etkilenir.
  • Uykusuzluğa iyi gelir. Uyku sorununuz varsa yatmadan önce tüketebilirsiniz. İçeriğindeki triptofan kaynağı olan aminoasitler sayesinde uykusuzluk için yarar sağlar. Günde yaklaşık olarak 1 gram triptofan tüketmenin uykusuzluğa iyi geldiği düşünülmektedir. 200 gram kabak çekirdek tüketildiğinde  1 gram triptofan alınmış olur. Ayrıca içeriğindeki çinko sayesinde triptofan seratonin’e dönüştürülür. Seratonin de uyku döngüsünü düzenleyen hormon olan melatonin’e dönüştürülür. Aynı zamanda içeriğindeki magnezyum sayesinde uyku kalitesi ve uyku süresi de arttırılabilir.