Ana sayfa Sağlık Faranjit Nedir Ve Neden Olur?

Faranjit Nedir Ve Neden Olur?

114
0
Faranjite bitkisel çözüm önerileri

Halk arasında boğaz iltihabı olarak bilinen  burun ve boğaz boşluğunun arka duvarında meydana gelen iltihaplanmaya faranjit denir.  Faranjit bulaşıcı hastalıklar kategorisinde yer alır ve gözle görülen bir iltihaplanmaya neden olur. Kişinin ağzını açmasıyla birlikte karşıda görünen farinks kısmı iltihaplanmış ise kişi faranjit olmuş demektir.

Genellikle kış aylarında görülen mikrop kaynaklı bir enfeksiyon sonucunda  faranjit meydana gelir. Hemen hemen her yaş grubunda görülebilen faranjit, bazı bireylerde daha sık görülmektedir. Yoğun stres altında çalışanlar, düzensiz ve sağlıksız beslenenler, sigara tüketenler ve uyku bozukluğu olanlar faranjite yatkınlık gösteren kişilerdir. Tüm bu belirtilerle beraber    genetik faktörlerde faranjiti tetikleyen unsurlardandır. Burun kemiğindeki eğrilik ve ağızdan nefes alan kişiler de faranjite karşı yatkınlık gösterirler.

Ses kısıklığı, ateş, öksürük, boğazda ağrı, boğaz kaşınması, boğazda kuruluk, boğazda yanma, halsizlik ve burun akıntısı gibi belirtilere neden olan faranjit, aynı zamanda akut ve kronik olarak değerlendirildiğinde farklı bulgular da gözlemlenir. Faranjit sorunu ile karşılaşmanız durumunda öncelikle doktorunuza başvurmalı ve muayene sonucunda doktorunuzun uygun gördüğü tedaviye sadık kalmalısınız. 

10 gün içinde iyileşme sağlanan faranjitte ilaç tedavisinin yanı sıra bol su tüketimi, istirahat ve sağlıklı yiyeceklerle beslenme gibi unsurlara da dikkat edilmelidir. Tedavi sürecinde asitli, baharatlı ve kirli havadan kaçınmanız gerekir. Baharatlı ve asitli  yiyeceklerden uzak durulması iyileşmeyi hızlandıran sebeplerdendir.

Faranjite İyi Gelen Bitkiler

1. Ekinezya

Faranjit tedavisinde en çok uygulanan bitkisel tedavi yöntemlerinden biri olan ekinezya, oldukça etkili sonuçlar vermekte ve iyileşme süresini kısaltmaktadır. Hastalık başlar başlamaz uygulanması önerilen ekinezya genellikle altınmühür bitkisi ile birlikte kullanılmaktadır. Altınmühür ile birlikte kullanılan ekinezya ağrıyı azaltırken yutkunma güçlüğünü de ortadan kaldırır. Ekinezyayı bitki şeklinde kullanabileceğiniz gibi piyasada boğaz ağrısı için satılan ekinezya içerikli spreyleri de kullanabilirsiniz.

2. Ada Çayı

Ada çayı ile gargara yaparak  boğazda meydana gelen iltahabı ve enfeksiyonu  en aza indirebilirsiniz. Almanya’da yapılan bir araştırmada ada çayının içerisinde bulunan uçucu bileşenlerin boğazda oluşan enfeksiyon ve iltihaplara karşı etkili olduğu belirtilmiştir. Günde en az  8-9 kere ada çayı gargarası yaparak faranjitin neden olduğu enfeksiyonu kısa sürede en aza indirebilirsiniz.

İsviçre’de yapılan bir araştırma sonucuna göre iseiçine  ekinezya ekleyerek hazırlanan ada çayının daha mikroplar üzerinde daha etkili olduğu belirtilmektedir. Ada çayı ve ekinezya içeren gargaranın günde ortalama 10 kere kullanılması durumunda oldukça etkili bir sonuç alabilirsiniz.

3. Zencefil

Şifa kaynağı olarak nitelendirilen zencefil, birçok sağlık sorunu karşısında oldukça etkili sonuçlar vermektedir. Mikropları kırma özelliğine sahip olan zencefil ayrıca oldukça güçlü bir antioksidandır. Bu sayede faranjit tedavisinde üst solunum yollarının açılması için sıkça kullanılmaktadır. Zencefili yemeklerinizde ve salatalarınızda  bolca kullanabileceğiniz gibi çay olarak da tüketebilirsiniz.

4. Zerdeçal

Mikropları karşı oldukça etkili olan zerdeçal, boğaz ve solunum yollarındaki mikropların atılmasını sağlayarak üst solunum yollarının açılmasına yardım eder. Aynı zamanda göğüs ağrılarını da azaltmaktadır. Yarım kaşık zerdeçalı bir bardak süte ekledikten sonra iyice kaynatın ve bu kaynayan zerdeçallı süt ılıdıktan sonra bir miktar bal ekleyip günde 3 kere için.. Böylece iyileşme sürecinizin kısalmasını sağlayabilirsiniz.

5. Fesleğen

Her mutfağın olmazsa olmazlarından olan fesleğen, doğal şifa kaynaklarından biridir. Oldukça etkili bir antioksidan olan fesleğen, içeriğindeki magnezyum oranı sayesinde kan akışını hızlandırır. Üst solunum yollarının rahatlamasını sağlayarak faranjit tedavisinde oldukça etkili sonuçlar verebilir. Fesleğenin yapraklarını suda kaynatarak tüketebileceğiniz gibi çiğneyerek de  tüketebilirsiniz.

6. Nane

Salatalardan yemeklere  kadar mutfakta oldukça sık kullanılan baharatlardan biridir. Doğal nane faranjit   tedavisinde tercih edilen bitkilerden bir diğeridir. Nane, faranjit nedeniyle tahriş olan boğazların yeniden toparlanmasını sağlarken aynı zamanda solunum yollarının açılmasına da yardımcı olur. Nane yapraklarını doğrudan çiğneyebileceğiniz gibi nane yapraklarının bulunduğu kaynayan su buharını da soluyabilirsiniz. 

7. Limon

Limon C vitamini deposu  ve aynı zamanda pek çok hastalığında şifasıdır. Limon, faranjit hastalığına da iyi gelmektedir. Limonu istediğiniz bir şekilde tüketebilirsiniz. İster sade sıcak su ile tüketin ister ıhlamur ile tüketin. Limon aynı  zamanda bağışıklık sistemi içinde oldukça faydalıdır.

UYARI: Sizinle paylaştığımız bu bilgiler öneri  bilgilendirme yazısıdır. Kesin tedavi niteliği taşımamaktadır.  Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin kalıtsal özellikleri,  biyolojisi, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size  ancak doktorunuz yardımcı olabilir.