Ana sayfa Sağlık Bitkisel varis tedavisi

Bitkisel varis tedavisi

4306
0
Bacakta varis görünümü

Varisler bitkisel yöntemler ile tedavi edilebilir mi?

Modern çağın hastalığıdır varis. Masa  başı işler, stres, ayakta uzun süre düz durma  ve başka bir deyişle bir nevi meslek hastalığıdır. Her gün basında ve sosyal medyada bir sürü tedavileri ortaya çıkmakta.

Varis sorunu, özellikle uzun süre ayakta kalanları ya da uzun süre oturarak çalışanları tehdit eder. Kilo artışı ve hareketsiz yaşam biçimi de varis oluşumunda önemli rol oynar. Şişkinlik, yorgunluk ve bacaklarda ağrı ile seyreden varis bir yandan görüntü  açısından hem erkekleri hem de kadınları rahatsız eder. Bazı kurallara dikkat edilmediğinde şikayetlerin artmasının yanında, normal olan damarlarda yeni varislerin oluşması, kılcal damar görüntülerinde artma yaşanabilir. Varisli damarlar kendimize güvenimizi olumsuz yönde etkileyebilir. 

Bazı  doğal tedaviler kan dolaşımının dolaşımını artırarak , hem varis oluşumunu önlemeye hem de var olan varisleri azaltmaya yardımcı olur. Bitkilerle yapılan uygulamalar ile  varis hastalığı geçmez ama ilerlemesi azalır, şikayetler hafifler.

Hazırlanan karışımlar varisli damarları azaltmada, yeni oluşan damarların önlenmesinde ve varise bağlı ağrı, kramp ve şişlik gibi şikayetlerin azalmasında size yardımcı olacaktır. Bu bitkilerin bazıları ile takviye bazıları çay olarak tüketilir. Böylece  varis problemi ile savaşılmış olur. 

Ekinezya

Bu bitkinin bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinmektedir. Varisli damarların neden olduğu ağrıları geçirmek ve İltihabı azaltmak için kullanılabilir.Ayrıca varisli damarları güçlendirmek için de iyi bir çözümdür.

Guggul

Geleneksel olarak tıp biliminde kullanılan bir bitkidir. Kan damarlarındaki iltihabı kurutarak varisli damarların kötü olan  görünümünü azaltır. Aynı zamanda, kan dolaşımını artırır ve cildi güzelleştirir.

Maydanoz suyu

Maydanoz çayı vücudun sıvı tutması ve iltihaplanmayla ilgili problemler için kullanılan bitkisel  bir tedavidir. Vücudunuzun detoks işlemlerini destekleyen vitamin ve mineraller içerirken, dolaşım sisteminize müdahalede bulunan herhangi bir atığın ortadan kaldırılmasını teşvik eder. Bir yemek kaşığı taze maydanozu bir bardak kaynar suya ekleyin ve 15 dakika bekletin. Karışımı süzün ve servis yapın. Sabahları aç karna ve isteğe göre öğleden sonra bir bardak daha için.

At kuyruğu çayı

Ulak otu olarak da bilinen At Kuyruğu bitkisi  , iltihap azaltıcı ve idrar söktürücü özelliklere sahip doğal bir bileşendir. Varisli damarların sağlığı  için bu özellikler zaten gereklidir. At Kuyruğu çayı kan dolaşımını artıracaktır. Ayrıca iltihaplanmayı önlemek için  kılcal damarlarınızın güçlenmesini sağlayacaktır. 

Bir su bardağı suya bir çorba kaşığı at kuyruğu koyarak 10 dakika kadar demlensin ve sonrasında servis yapın. Haftada  3 kez, günde 2 veya 3 bardak bu çaydan içerek rahatlık sağlayabilirsiniz.

At kestanesi

At kestanesinin de iltihap azaltıcı ve idrar söktürücü özellikleri vardır. Varisli damarların oluşmasına neden olan dolaşım sorunları için tedavi olarak kullanılır. 

Bir bardak suyu kaynatın ve at kestanesi kabuğunu ekleyin. Servis yapmadan önce 10 dakika demlenmeye bırakın. İki hafta boyunca aralıksız günde bir kere bu çaydan için. At kestanesinin hapları ve kremleri de bulunmaktadır.

Bu çay ile  etkilenen bölgeye harici kompres yapmak damar sağlığınızı iyileştirirken aynı zamanda ağrıları ve iltihabı  azaltır. 

Hamamelis

Hamamelis çayı, vücutta tutulan sıvının atılmasını sağlayan  ve dolaşımı destekleyen idrar söktürücü özelliklere sahiptir. Damarları daraltma etkisi ile kılcal damarlarınızı güçlendirir ve kanın geri dönüş akışını kolaylaştıran kapakçıkların işlevini yeniler. Bir çay kaşığı hamamelisi bir bardak kaynar suyun içine koyun ve 10 ila 15 dakika boyunca demlenmesi için bırakın. Bu çayı 3 hafta boyunca günde 2 kez için.

Adaçayı

“Kadınların bitkisi” olarak bilinen adaçayı,  idrar atıcı özelliklere sahiptir ve damarlarda meydana gelen iltihaplanmaları azaltır.  Bir bardak su kaynatın ve üzerine adaçayı yapraklarını ekleyin. Bu karışımı 2-3 dakika daha kaynatın ve içmeden  önce uygun bir sıcaklığa ulaşana kadar bekleyin. Haftada en fazla 3 kere 2 bardak için.

Çoban püskülü

Çoban püskülü  bitkisi ruskogenin denilen etkin bir madde içerir, damarlardaki tıkanıklığı ve şişkinliği gidermeye yardımcı olur. Bunun yanı sıra, kan damarlarını güçlendirmek ve sıkılaştırmak için de çok faydalıdır. Etkisinden yararlanmak için günde en az 100 mg tüketilebilir.

Flavonoidler

Varisin bitkisel tedavisinde en önemli içerik flavonoidlerdir.  Flavonoid içeren besinler toplardamarları güçlendirir, damar etrafındaki dokuda oluşacak inflamasyon ve yangı  azalır. Bu durum sonucunda varisi olan bireyde varise bağlı olarak gelişen kötü gidiş büyük ölçüde azalır.

Hangi besinlerde var bu flavonoidler?

Meyvelerde, özellikle küçük taneli meyvelerde örneğin turunçgillerde mevcuttur. At kestanesi, kırmızı üzüm, flavonoid kaynağıdır. İçeceklerden yeşil çay, Çobanpüskülü, kekik, yaban mersini, köyün otu, kivi,  at kuyruğu otu,asma yaprağı, bal, asma yaprağı, fındık yaprağı, rezene, sebzelerden ise özellikle kırmızı lahanada bulunur. 

Bu besinlerin bazıları merhem yapılıp bacağa sürülür bazıları ise kaynatılıp suyu içilir. Örneğin: Kekik veya at kestanesinin  kabukları kaynatılıp demlenir ve günde birkaç bardak içilebilir; Kırmızı lahananın ise yaprakları kaynatılır, suyu soğuduktan sonra varis olan bacağa sürülür; Koyun otu merhem şeklinde hazırlanıp bacağa sürülebilir.

Yukarıda saydığımız bitkilerin karışımlarından yapılanlar esas tedavi değil, tedaviye yardımcı ürünlerdir. Sadece bu saydığımız ürünlerden  medet ummak esas tedavinin de geç kalmasını sağlayacaktır. Kremlerin en masum olanları böyledir, bir de içinde kimyasal olan ve hatta içinde ne olduğunu bilmediklerimiz de vardır. Bu ürünlerin kullanılması sakıncalıdır.

Krem olarak tek önerebileceğimiz at kestanesi içeren kremlerdir ki, bu da esas tedavi değildir.

Bunlar yalnızca tedaviye “yardımcı” olur. Varisin tanısı ve tedavisi bu konuda uzmanlaşmış bir kalp ve damar cerrahı tarafından yapılmalıdır. Yoksa yapılacak “eksik” tedavi, hastalığı, daha sonra düzeltilmesi çok daha zor hale sokacaktır.